Projectinrichting | De ultieme handleiding | Tips & Tricks

Wat is projectinrichting? De definitie

We beginnen met de definitie van ‘projectinrichting’. Projectinrichting is het professioneel inrichten van een nieuwe of bestaande ruimte in en rondom een pand. Meestal spreekt men over projectinrichting in een zakelijke sfeer. Projectinrichting is een verzamelterm voor een grote diversiteit aan interieur projecten. Dit betekent in de praktijk dat deze term gebruik wordt voor alle soorten projecten waarbij een nieuw interieur wordt aangebracht en/of een bestaand interieur wordt herzien, in een bijvoorbeeld een bedrijfspand, instelling of horeca gelegenheid.

Een bedrijf of persoon die projectinrichting uitvoert noemt men een ‘projectinrichter’. Een projectinrichter heeft vaak meerdere jaren ervaring in het inrichten van ruimtes bij bedrijven of instellingen en kan hierdoor het gehele traject goed managen. Een goede projectinrichter denkt naast het stappenplan en management ook na over sfeer, indeling, identiteit, looproutes, comfort, ergonomie, kosten, en nog veel meer andere aspecten die later aan bod komen in deze handleiding. Het doel van een goede projectinrichter is waardetoevoeging aan een pand.

Bij interieurofferte.com is het mogelijk om een offerte aan te vragen voor projectinrichters. Met meer dan 10 jaar ervaring in de interieurbranche koppelen wij jou aan het juiste bedrijf of specialist voor projectinrichting. Omdat wij precies weten welke specialist bij jou past, bespaar je zowel tijd als geld bij het realiseren van jouw interieur project.

 

Categorieën Projectinrichting

Projectinrichting is een term die vaak verward wordt met ‘kantoorinrichting’ terwijl dit slechts een van de vele onderdelen is van projectinrichting. De meeste projectinrichters zijn zich in hun bestaan gaan richten op een of meerdere specifieke specialisaties. Let bij een keuze van een projectinrichter dan ook goed op de ervaring en specialisatie van het bedrijf. Een groot voordeel aan een gespecialiseerde projectinrichter is dat er door de ervaring in een bepaald segment er tijd en geld bespaard kan worden in tijdens een project. Ook zal een gespecialiseerde projectinrichter precies weten wat de uiteindelijke doelgroep die de inrichting gaat gebruiken, nodig heeft.


Voorbeeld 1: Een aangepaste zithoogte en stoffering bij zorginstellingen voor ouderenzorg.

Voorbeeld 2: Het inzetten van refurbished (hergestoffeerd tweedehands) kantoormeubilair bij een bedrijf dat ‘circulaire economie’ hoog in het vaandel heeft staan.

Voorbeeld 3: Het verzorgen van maatwerk bij het inrichten van schouwburgen en theaters.

Voorbeeld 4: Specialisatie in de nieuwste technieken m.b.t. audio / video voor het inrichten van boardrooms bij multinationals.

 • Bedrijfspanden
 • Bibliotheken
 • Bioscopen
 • Café's / Bars
 • Gemeentehuizen
 • Hotels
 • Kantoren
 • Kinderdagverblijven
 • Onderwijsinstellingen
 • Overheidsinstellingen
 • Praktijken
 • Restaurants
 • Spa / Saunacomplexen
 • Sportclubs
 • Sporthallen
 • Theaters
 • Vakantieparken
 • Winkels / Retail
 • Ziekenhuizen
 • Zorginstellingen
 • Zwembaden

Wat doet een projectinrichter?

Projectinrichting houdt meer in dan alleen een ontwerp en planning maken. Onderstaand vind je een lijst van aspecten waar een projectinrichter allemaal rekening mee kan houden. Het is per project afhankelijk welke onderdelen een projectinrichter meeneemt in het plan. Het inrichten van één kantoorruimte met vier werkplekken zal minder nodig hebben dan het inrichten van een gemeentehuis, inclusief kantoren, ontvangsthallen en faciliteiten.

 • Ontwerp / design
 • Plafonds
 • Projectmanagement
 • Projectplanning
 • Raambekleding
 • Routing
 • Schoonloopsystemen
 • Stofzuigersystemen
 • Sfeerbeleving
 • Transport
 • Verlichting
 • Vloeren
 • Wanden

Projectinrichting plan van aanpak

Je kiest voor een projectinrichter omdat zij met hun ervaring een interieur project beter kunnen plannen en managen dan wanneer je een project zelf zou uitvoeren. Elke projectinrichter heeft een eigen manier van werken. In de meeste gevallen is er duidelijk een rode lijn te herkennen in de werkzaamheden. Veel projectinrichters onderscheiden zich in een of meerdere van de onderstaande stappen. Een goede projectinrichter is in staat om meteen te begrijpen wat de klant, en de uiteindelijke doelgroep (gebruiker van de ruimte), wenst en kan dit omzetten in een projectplan en ontwerp. Het stappenplan dat wij het meeste tegenkomen hebben we hieronder beschreven.

1. Doelstellingen bepalen

De projectinrichter bepaalt in overleg met de klant wat de wensen zijn van het bedrijf en wat de wensen zijn van de uiteindelijke gebruiker van de ruimte. In deze fase bespreek je o.a. de identiteit die het bedrijf wilt uitstralen, de sfeer en de stijl. In het geval van bijvoorbeeld een bedrijfspand zijn er vaak ook ergonomische wensen. In deze fase bepaalt de projectinrichter samen met de klant ook het budget waarin gewerkt mag worden.

2. Ontwerp

Na het bepalen van de doelstellingen volgt de ontwerpfase. In deze fase worden de wensen van de klant en de gebruiker van de ruimte meestal digitaal in kaart gebracht. Door moderne technieken kan een klant bij grote projecten zelfs digitaal door een ruimte lopen, zodat een goed beeld gegeven kan worden van hoe het project er uit komt te zien. Het is gebruikelijk om een maximum van twee revisierondes te bepalen, de uiteindelijke klant kan dan maximaal twee keer wijzigingen aanbrengen in het ontwerp.

3. Projectplanning

Na het ontwerp, wordt het gehele plan omgezet in een duidelijke planning. Een planning bestaat uit alle besproken aspecten, die in een vaste volgorde ingepland gaan worden. Meestal is de planning voor zowel de projectinrichter als de klant inzichtelijk. Het komt regelmatig voor dat een planning bij projectinrichting niet wordt gehaald. Er zijn altijd onvoorziene zaken die zich voordoen bij het inrichten van een ruimte die zorgen voor vertraging. De veroorzaker van een vertraging kan zowel de klant, de projectinrichter als een externe factor zijn. Meestal loopt een project niet langer uit dan 20% van de initieel geplande termijn.

4. Realisatiefase

In de realisatiefase wordt het plan uitgevoerd, tijdens dit traject spreekt men van projectmanagement. Meestal is de projectinrichter zelf de projectmanager, er kan ook gekozen worden voor een externe projectmanager. De realisatiefase is vaak de langste fase van het traject. Afhankelijk van de grootte van het traject duurt de realisatiefase gemiddeld tussen twee weken en half jaar.

5. Oplevering

Na de realisatiefase volgt de oplevering. In deze fase zullen beide partijen uitvoerig controle uitvoeren op het totale project. Het kan voorkomen dat een of meerdere onderdelen opnieuw moeten worden uitgevoerd. Afhankelijk van de grootte van het opnieuw uit te voeren onderdeel kan de oplevering worden uitgesteld, dit is echter niet in alle gevallen zo.  Indien alle aspecten van het interieur zijn nagelopen en goedgekeurd, zal het project worden opgeleverd. Tijdens de oplevering vindt vaak een feestelijke opening plaats, een uitstekend moment om alle zakenrelaties uit te nodigen.

6. Nazorg

Tot een van te voren afgesproken periode, na de oplevering van het project, blijft de projectinrichter verantwoordelijk voor het opgeleverde project. Vaak werkt een projectinrichter met onderaannemers of uitvoerders van een onderdeel, zoals bijvoorbeeld vloeren, wanden of elektra. Indien de klant een vraag heeft kunnen zij altijd terecht bij de projectinrichter, zij schakelen dan direct met de eventuele onderaannemer en/of zorgen ervoor dat het probleem wordt opgelost.

Kosten projectinrichting

Kosten projectinrichting

Wanneer een bedrijf kiest voor een projectinrichter, zal een bedrijf te allen tijde goedkoper uit zijn dan wanneer zij een interieur project zelf uitvoeren. Een projectinrichter kan door jarenlange ervaring in een specifieke markt kosten besparen op zowel inkoop, realisatie, nazorg en door tijdsbesparing bij het totale interieur project.

De kosten voor projectinrichting kun je opdelen in 3 delen.

1. De kosten van het totale project
2. De kosten voor een projectinrichter
3. De betalingstermijnen

1. De kosten van het totale project

De kosten van projectinrichting zijn afhankelijk van welk type projectinrichting je nodig hebt, de grootte en dichtheid van het interieur project, het prijssegment van de aanschaf van materialen en meubels en het afwerkingsniveau. De meest bepalende factoren zijn het type projectinrichting, de dichtheid van het interieur en het prijssegment. Een restaurant heeft per m2 veel meer inrichting nodig dan een ontvangsthal. Daarentegen zijn kantoormeubelen en bureaustoelen vaak duurder dan restaurantstoelen. De eisen aan een inrichting in een ziekenhuis zijn daarentegen weer hoger dan die bij een regulier MKB bedrijf. Wij hebben de gemiddelde kosten berekend en in kaart gebracht.

Tabel: Gemiddelde prijs per m²

De kosten zijn inclusief alle aspecten van projectinrichting zoals vloeren, wanden, elektra, meubels etc.

 Prijs per m²
Low budget€250 – €450
Gemiddeld€450 – €800
High end€800 +


Tabel: Gemiddelde prijs per m²

 50 m²100 m²150 m²200 m²350 m²500 m²750 m²1000 m²
Budget€17.500€35.000€52.500€70.000€122.500€175.000€262.500€350.00
Gemiddeld€31.250€62.500€93.750€125.000€218.750€312.500€468.750€625.000
High end€40.000€80.000€120.000€160.000€280.000€400.000€600.000€800.000

2. De kosten voor een projectinrichter

De kosten van een projectinrichter worden meestal in het totale project verrekend en niet los doorberekend aan de klant. De gemiddelde kosten van een projectinrichter zijn dan ook niet gemakkelijk in een vast bedrag of percentage uit te drukken. De besparing die een projectinrichter oplevert op zowel inkoop, realisatie, nazorg en door tijdsbesparing zijn bijna in alle gevallen hoger dan de kosten voor de projectinrichter.

3. De betalingstermijnen

Bij projectinrichting worden in de meeste gevallen ter bescherming van beide partijen specifieke betaalmomenten en termijnen afgesproken. De uiteindelijke afspraak hangt af van de wensen van de klant en de eisen van de projectinrichter. Gemiddeld zien wij vaak de volgende afspraak, ingedeeld in percentages van het totaalbedrag.

Termijn 1
Wanneer: Bij tekenen.
Percentage: 40% 

Termijn 2
Wanneer: Bij akkoord ontwerp en planning / voor start realisatiefase.
Percentage: 50% 

Termijn 3
Wanneer: Bij oplevering (na controle en goedkeuring door de klant).
Percentage: 10%

Projectinrichting merken en producten

Wij spreken bij ‘projectinrichting’ van een professionele inrichting een ruimte. Wanneer een ruimte professioneel wordt ingericht worden vaak specifieke eisen gesteld aan bijvoorbeeld vloeren, meubilair, akoestiek, brandveiligheid en ergonomie. Als werkgever ben je verplicht voor zogenaamde werkplaatsnormen zoals een aantal vierkante meters in ruimte en afstand tussen werkplekken, personen en apparatuur. Naast werkplekken zijn er ook specifieke vereisten voor bepaalde doelgroepen, vooral in de zorgsector. Bij vereisten kun je ook denken aan bepaalde brandvertragende stoffen op stoelen die gebruikt worden in de industriële sector.

Vanwege de grote diversiteit aan vereisten zijn er een groot aantal merken gespecialiseerd in projectmeubilair. De onderstaande merken kunnen jou perfect voorzien van meubelen voor jouw projectinrichting.

Bij interieurofferte.com kun je een offerteaanvraag doen voor een partij meubelen van een of meerdere merken. Wij zorgen ervoor dat de juiste partijen, in sommige gevallen het merk zelf, jou de goedkoopste prijs biedt voor de partij projectmeubelen die jij wilt afnemen.

Lijst met populaire merken in projectinrichting

 • Arhend
 • Arco
 • Arper
 • Artifort
 • Emeco
 • Fermob
 • Gispen
 • HAG
 • HAY
 • Haworth
 • Herman Miller
 • Interstuhl
 • Kartell
 • Knoll
 • Kvadrat
 • Louis Poulsen
 • Moooi
 • Pedrali
 • Poltrona Frau
 • Scab
 • Segis
 • Thonet
 • Tom Dixon
 • Vitra
 • Wiesner Hager
 • Wilkhahn

Projectinrichting maatwerk

Bij projectinrichting komt vaak maatwerk kijken. Voor zowel bedrijven als horeca en zorginstellingen moet vaak een of meerdere onderdelen op maat gemaakt worden. Maatwerk bij een projectinrichter wordt vaak verzorgd door een interieurbouwer.

Bij Interieurofferte.com kun je een offerteaanvraag doen voor interieurbouwers, wij koppelen jou aan de juiste partijen, die precies passen bij jouw interieur project. Ontvang gratis tot 4 offertes, kies de partij die bij jou past en bespaar tot 40% op de kosten.

Projectinrichter nodig, waar begin je?

Er zijn in nederland honderden verschillende projectinrichters. Elk bedrijf is gespecialiseerd in een of meerdere branches. Interieurofferte.com is opgericht om te zorgen dat jij direct bij de juiste partij uitkomt, en je gemakkelijk kosten en tijd kan besparen op projectinrichting. Een offerteaanvraag is gratis.

Op de offerteaanvraag pagina voor projectinrichting kun je in 4 korte stappen aangeven waar je naar op zoek bent, welke stijl jou aanspreekt en wat je beschikbare budget is. N.a.v. het beantwoorden van deze vragen krijgen wij jouw aanvraag binnen. Wij zorgen ervoor dat jij gratis tot 4 offertes ontvangt van de juiste projectinrichters, die specifiek passen bij het interieur project dat jij wilt laten uitvoeren.

Deel dit artikel!

Reacties

mood_bad
 • Nog geen reacties.
 • chat
  Reageer
  1
  Hi, heb je vragen? Wij helpen jou graag via Whatsapp, wel zo makkelijk!
  Powered by